fbpx

Wespen

WESPEN EN WESPENNESTEN

Graag helpen u direct met wespenbestrijding, gegarandeerd nog dezelfde dag. Hierin hebben ruime ervaringing met wespennesten en bestrijding van wespen op allerlei plaatsten . Wij kunnen u hierbij voorzien  van preventieve maatregelen tegen wespen.

Wanneer met name wespen echter in grote aantallen zich in uw directe omgeving bevinden, adviseren wij u direct contact op te nemen met ons. Na het verschijnen van de eerste wesp volgen vele andere wespen, omdat wespen zich bij optimale omstandigheden zeer snel kan ontwikkelen. Met veel overlast tot gevolg.

Een steek van een wesp of bij kan heel vervelend zijn en soms zelfs levensbedreigend. Eén op de veertig mensen is allergisch voor wespensteken.

Verloop wespenleven

Wespen leven maar een jaar. Ze sterven door de vorst. Aan het eind van de zomer komen uit bevruchte eitjes koninginnen en uit niet-bevruchte eitjes mannetjes. Na 7 tot 10 dagen komen er larven uit de eitjes. De larven worden door de koningin of werksters gevoed met fijngekauwde dierlijke prooien. Na één à twee weken ontpopt de larve zich tot een werkster wesp. Deze is 10 tot 15 mm lang. Een werkster gaat weer op zoek naar voedsel en bouwt het nest weer verder uit. Werksters hebben suiker nodig als energiebron, dat ze uit nectar of van vers of verwerkt fruit halen – vandaar de aantrekkingskracht die limonade, bier, jam- en fruit op hen hebben.

Wespennest

Een volledig wespennest is 20 tot 30 cm in doorsnede en heeft een wand van ongeveer 2 cm dik. Er zijn ook grotere wespennesten geconstateerd. Wespen bouwen hun nesten in verlaten muizennesten, in de spouw van muren, onder dakpannen, andere toegankelijke holle ruimten in gebouwen of in de grond. Een nest heeft vaak meerdere ingangen. Sluit de ingang van een wespennest nooit af!
De wesp bouwt een nest van houtvezel door hout te “kauwen” tot een papachtige substantie. Hiervan wordt ook een ballonvormig omhulsel gemaakt waarin het zeskantige “raat”zich bevindt. In iedere raat legt de koningin een eitje.

Een wespennest bestrijden

De eerste vraag moet zijn of het wel zinnig is een wespennest te bestrijden. Dit wordt meestal alleen gedaan als de mens hier hinder van ondervindt of gevaar loopt. Wespen zijn namelijk nuttige insecten. Het dichtmaken van de ingang van een wespennest heeft geen zin. Wespennesten hebben vaak meer ingangen en wespen zullen altijd een uitgang zoeken of maken. Daarna komen ze in grote getallen vrij en vormen nog meer overlast. Vakkundig bestrijden is de enige optie. Het bestrijden gebeurt door in de opening een poedervormig bestrijdingsmiddel te spuiten. De wespen nemen dit mee aan hun pootjes verder het nest in. Hieraan zullen ze uiteindelijk overlijden.